Thuiswerk Tips

Published on 24 april 2020

Thuiswerken wordt steeds populairder. Zeker nu we door het corona virus meer thuis zitten zijn we massaal aan het thuiswerken geslagen. En thuiswerken zal ook erna het nieuwe normaal worden. Geen dresscode, geen reistijd en jouw eigen tijd indelen. Thuiswerken heeft zo zijn voordelen. Toch kan het een uitdaging zijn om productief aan de slag te gaan.

Hoewel je jouw thuiswerkdag bent begonnen met een hoop mooie voornemens, denk je tegen de avond vast weleens: ‘Wat heb ik nu eigenlijk gedaan?’ Met deze tips zorg je dat je thuis optimaal presteert!

Opruimen

Een opgeruimde werkplek zorgt voor een opgeruimd hoofd tijdens het werken. Zorg daarom dat je in een nette omgeving kunt werken en je werkplek opgeruimd is. Op deze manier kun je jezelf beter focussen op je werk. Benieuwd hoe je je werkplek het beste kunt opruimen? Dat lees je hier in mijn artikel over hoe je de werkplek volgens de Konmari methode het beste opruimt.

Jezelf aankleden

Ook al werk je de komende weken in je bezemkast, ga alsnog ‘naar je werk’. Het is heel verleidelijk om wanneer je thuiswerkt je joggingsbroek of pyjama aan te trekken, maar dat kun je beter niet doen. Het maakt je namelijk slaperig en het vermindert je productiviteit. Wanneer je opstaat kun je jezelf het beste direct aankleden en klaarmaken alsof het een werkdag op kantoor is. Dit geeft je energie en je hebt direct het gevoel dat je dag is begonnen.
 
De Amerikaanse schrijver Gay Talese kleedt zich altijd alsof hij ‘bij een New Yorks advocatenkantoor’ gaat werken, terwijl hij in werkelijkheid de trap afloopt naar zijn thuiskantoor. Dat bakent voor hem het overgangsmoment af. Je in een pak hijsen is wellicht een iets te grote tijdsinvestering in deze hectische tijden, maar je begrijpt het idee.

Een werkplek maken

Je kunt natuurlijk met je laptop op de bank gaan zitten, maar het is beste om voor jezelf een speciale werkplek te creëren. Als je naar je werkplek gaat kom  je in de werkmodus terwijl je als je op de bank blijft zitten als het ware in je vrije tijd blijft hangen. Je hoeft niet perse een aparte ruimte of bureau te hebben om een speciale werkplek te creëren, het kan ook aan de keukentafel. Zorg er in ieder geval voor dat je rechtop zit en je je werkspullen voor je hebt liggen. Voeg ook een item toe aan je werkplek waar je blij van wordt om je werkdag meer plezier te geven.

Todo lijsten maken

Het vooraf plannen van de dag voordat je aan het werk gaat, helpt je om doelen te bereiken en taken te voltooien. Schrijf de dag ervoor alvast een lijstje met taken die aan het einde van de volgende werkdag af moeten zijn. Of maak een tijdschema waar je verschillende projecten verdeelt. Vink iedere keer dat je klaar bent de taak van je to do lijstje, dit zorgt voor extra motivatie en blijheidsgevoel.

Zet timers

Als je thuiswerkt raak je eerder afgeleid. Je pakt eerder je telefoon, surft op internet of gaat de was doen. Als je moeite hebt met focussen is het een aanrader om een timer te zetten. Je kunt bijvoorbeeld steeds een timer van 25 minuten zetten waarin je productief werkt aan een taak. Nadat de timer afgaat ga je 5 minuten wat anders doen, zet je een bakje koffie of kijk je op social media voordat je weer een nieuwe timer zet. Een handige tool die je daarbij kan helpen is de Forest App. Deze app ‘plant’ een boom die groeit als jij gefocust blijft en je telefoon niet pakt, zodra je je focus verliest en je telefoon pakt gaat de boom dood.

Neem pauzes of ga naar buiten

Als je thuis werkt raak je gemakkelijk de tijd eventjes kwijt, er zijn geen collega’s die je komen halen voor de koffiepauze en ook geen gezette tijden waarop pauzes zijn. Toch is het goed om af en toe even pauze te nemen.  Of loop een blokje om na jouw welverdiende lunch. Het is ontspannend en je komt ook nog eens aan jouw dagelijkse portie beweging. Dankzij die frisse neus kun je het tweede gedeelte van de dag weer productief zijn!

Geen afleidingen

Een belangrijke reden om thuis te werken is om ongestoord jouw werk te kunnen doen. Als je dan jouw telefoon binnen handbereik hebt en continu jouw social media feeds checkt, schiet je met jouw werk natuurlijk niets op. Leg jouw telefoon weg, log uit op Facebook en laat vooral ook de televisie uitstaan.  Ik heb dit opgelost door 2 aparte accounts te maken op mijn computer.  1 voor werk en 1 voor prive.  Zo wordt ik niet gestoord door werk mails in eigen tijd en andersom.

Achtergrondgeluid nodig? Zet in plaats van jouw eigen playlist gewoon de radio aan of zoek een standaard afspeellijst.  Zo luister ik zelf veel naar Beats Radio of mijn favoriete Efteling melodieen op mijn HomePod.

Weet wanneer je moet stoppen

Naast het op tijd pauzes nemen, is ook het op tijd stoppen een valkuil bij thuiswerken kan ik uit eigen ervaring vertellen. Plan voor jezelf in van hoe laat tot hoe laat je wilt werken en houd je hier aan. Zet eventueel een reminder voor jezelf zodat je weet wanneer je werkdag om is en je ‘m kunt afsluiten.

Wat heb ik nodig om thuis te werken?

Een zakelijke laptop voor thuiskantoor

Een zakelijke laptop is geschikt voor iedere thuiswerkplek maar nog handiger als je niet zoveel ruimte hebt. Kies Windows 10 Pro als besturingssysteem, zodat je vanaf huis inlogt op het netwerk van kantoor. Hiermee heb je ook thuis toegang tot al jouw belangrijke documenten. Alle inch formaten zijn mogelijk, al werk je een stuk overzichtelijker met een 15,6 en 17,3 inch scherm. We raden de volgende eigenschappen aan:
* Besturingssysteem: Windows 10 Pro
* Schermdiagonaal: 15,6 inch
* Aansluitingen: HDMI/DisplayPort

Je vindt hier onze thuiswerk laptops.

Dockingststaion voor je thuiskantoor

Werk jij veel onderweg maar ga je ook thuis aan de slag? Dan is een cradle of docking station het overwegen waard. Hierop sluit je randapparatuur zoals monitoren aan. Je hebt dan nog maar 1 kabel nodig voor een verbinding met jouw laptop. Zo werk je in een handomdraai met meerdere schermen tegelijk of surf je via een stabiele internetverbinding met de kabel. Handig voor de (creatieve) zzp'er, die veel apparatuur zoals extra monitoren en tekentablets nodig heeft.
 
Je vindt hier onze dockingstations.