Je kantoor opruimen

Geplaatst op 24 april 2020

Je kantoor is vaak een verzamelplek van post-it’s, documenten, opladers, theezakjes en pennen. Wil je meer overzicht en focus op kantoor? Dan is je kantoor opruimen met de Marie Kondo methode een goed idee!


Je kantoor opruimen met de Marie Kondo methode

Dat Marie Kondo haar KonMari methode ideaal werkt in je huis weet je misschien al langer. Misschien heb je het boek Opgeruimd! al gelezen, de Netflix serie bekeken of je eigen kast al aangepakt. Maar heb je ook al wel eens naar je werkplek gekeken? Je kantoor opruimen met de Marie Kondo methode kan je enorm helpen om je beter te focussen op je werk, een betere concentratie en minder stress. Benieuwd hoe je jouw werkplek helemaal Marie Kondo-proof maakt? Hieronder geef ik je tips! En lees natuurlijk ook het nieuwe boek van Marie Kondo  Opgeruimd op het werk

Visualiseer je ideale werkplek

Voordat je gaat beginnen met opruimen is het belangrijk om een visie en een doel te hebben. Hoe wil je dat je werkplek er uit moet komen te zien? Waarom wil je graag opruimen? Wat voor gevoel moet je werkplek uitstralen? Zet je visie op papier met plaatjes, maak een Pinterest bord of doe het in je hoofd. Het maakt niet uit hoe je het doet, maar een goede visie gaat je echt helpen met de motivatie en het maken van keuzes.

Verdeel je spullen in categorieën

Nu je een visie heb gemaakt van je ideale werkplek is het tijd om aan de slag te gaan! Verdeel je spullen in categorieën: verzamel alle boeken op een stapeltje, alle pennen bij elkaar, etc. Door alles per categorie op een hoop te leggen zie je hoeveel je hebt en kun je goede keuzes maken.

Does is spark joy?

Ruim de categorieën in de volgende volgorde op: boeken, papieren, komono (alle overige spullen), sentimenteel.  Door op deze manier op te ruimen ga je van de makkelijkste naar de moeilijkste categorie. Vraag je bij ieder object af: word ik hier nog blij van, past dit in mijn visie en heb ik dit nog echt nodig? Ik kan me zomaar voorstellen dat je van een saai rapport niet perse blij wordt.. Maar als je het wegdoet en je hebt het nog wel nodig, word je vast ook niet blij van de gevolgen. Maak dus weloverwogen keuzes.

Inruimen!

Nu je alles hebt opgeruimd is het tijd om je spullen weer een plek te geven. Houd de categorieën die je eerder hebt gemaakt zo veel mogelijk bij elkaar zodat alles echt een vaste plek krijgt. Op die manier is het makkelijk om je werkplek ook echt opgeruimd te houden. Probeer zo veel mogelijk in de kastjes en lades weg te leggen en zo min mogelijk op het bureau. Heb je bakjes op je kantoor? Probeer ze te minimaliseren tot een bakje voor ingaand en een bakje voor uitgaand.

Je kantoor opgeruimd houden

Yessss, het is je gelukt! Je hebt je kantoor opgeruimd volgens de Marie Kondo methode! Het enige wat je nu nog hoeft te doen is het opgeruimd te houden. Neem aan het eind van je werkdag 5 minuten de tijd om alles weer op z’n plek te leggen zodat je de volgende dag aan een opgeruimd bureau kunt beginnen. Neem iedere week even de tijd om nog eens goed naar de papieren te kijken die je hebt verzameld en bepaal wat er weg kan. Zo blijft je kantoor opgeruimd.

Hotbox 3 om je kantoor opgeruimd te houden:

Kies voor een laptoptas welke ook direct functioneerd als werkplek in een, zo heb altijd alles bij de hand maar ook weer keurig opgeruimd zodra je klaar bent met werk.  Klik op de afbeelding hieronder om het product verder te bekijken.