Hardware drivers Windows 10 installeren

Published on 05 september 2020

Voor het goed functioneren van de hardware is het noodzakelijk de juiste hardware drivers te installeren. Om de gebruiker het zoekwerk naar deze drivers zoveel mogelijk uit handen te nemen, is Windows standaard uitgerust met een grote database met enkele tienduizenden hardware drivers.

Updates van stuurprogramma's voor Windows 10 en allerlei apparaten (zoals netwerkadapters, beeldschermen, printers en videokaarten) worden automatisch gedownload en geïnstalleerd via Windows Update. Je hebt waarschijnlijk al de meest recente stuurprogramma's, maar als je die handmatig wilt bijwerken of een stuurprogramma opnieuw wilt installeren, doe je dat als volgt:

Het apparaatstuurprogramma bijwerken

  • Typ in het zoekvak op de taakbalk 'apparaatbeheer' en selecteer Apparaatbeheer.
  • Selecteer een categorie om de namen van apparaten te zien en klik met de rechtermuisknop op het apparaat dat u wilt bijwerken (of houd het ingedrukt).
  • Selecteer Automatisch naar bijgewerkte stuurprogramma's zoeken.
  • Selecteer Stuurprogramma bijwerken.
  • Als Windows geen nieuw stuurprogramma kan vinden, kunt u ernaar zoeken door op de website van SKIKK de drivers te downloaden.  Je vindt onze nieuwste DRIVERS hier:  https://www.skikk.eu/pagina/drivers

 

Het apparaatstuurprogramma opnieuw installeren

  • Typ in het zoekvak op de taakbalk 'apparaatbeheer' en selecteer Apparaatbeheer.
  • Druk op de naam van het apparaat en houd vast (of klik op de naam met de rechtermuisknop) en selecteer Apparaat verwijderen.
  • Start de pc opnieuw op.
  • Er wordt geprobeerd het stuurprogramma opnieuw te installeren.

 

Tip: Je kunt ook het Win-X menu gebruiken om snel naar Apparaatbeheer te gaan.

Met een rechter muisklik op de knop Start opent een menu met enkele veelgebruikte systeemtaken en opties voor slaapstand, afsluiten en herstarten.  Dit menu is ook te openen met de toetscombinatie Windows toets + X, vandaar dat het ook wel het Win-X menu wordt genoemd.

 

 

Niet herkende drivers installeren

Staan er na het doorlopen van de Windows-setup nog niet herkende hardware-items in het apparaatbeheer (gemarkeerd met een geel uitroepteken) dan kunnen deze mogelijk nog via Windows Update worden geïnstalleerd. Biedt ook dit niet de oplossing dan moet worden teruggevallen op de door de SKIKK geleverde drivers. Deze werden in het verleden meestal op een USB Stick meegeleverd bij de hardware, het is echter beter de driver van de website van SKIKK te downloaden zodat de meest recente versie wordt geïnstalleerd. Dit is dan ook de reden dat wij geen USB stick met drivers meer meeleveren.  Je vindt onze nieuwste DRIVERS hier:  https://www.skikk.eu/pagina/drivers

Het installeren van de driver komt meestal neer op het uitvoeren van het installatiebestand, de procedure voltrekt zich vervolgens (vrijwel) automatisch. In sommige gevallen is het daarna nog wel noodzakelijk de computer opnieuw op te starten.

Onbekende hardware achterhalen

Is het niet duidelijk welke drivers voor het moederbord moeten worden geïnstalleerd? De informatie uit de UEFI/BIOS kan van dienst zijn bij het achterhalen van het type moederbord en de daarvoor benodigde drivers. Is de informatie lastig te vinden in de UEFI/BIOS, gebruik dan de tool CPU-Z (download: www.cpuid.com/softwares/cpu-z.html): met CPU-Z kan vrij eenvoudig het type processor, merk en model moederbord en de hoeveelheid RAM-geheugen worden achterhaald. Met deze gegevens kunnen de bijbehorende drivers vervolgens vrij eenvoudig via het internet worden opgespoord.

 

TIP: Bij het zoeken naar drivers voor onbekende hardware is het handig om te weten welk merk en type hardware het betreft. Met enig geluk is deze informatie te achterhalen met Unknown Device Identifier (download: www.zhangduo.com/udi.html). De tool GPU-Z (download: www.techpowerup.com/gpuz/) is handig om het type grafische kaart en de bijbehorende technische gegevens te achterhalen.

Bron: SchoonePC.nl & Microsoft