Klanten aan het woord: TheLuckys

Published on 12 augustus 2020

Bij SKIKK zijn we natuurlijk trots op onze producten en dat willen we dan ook graag vertellen. Maar wie kunnen nou beter over SKIKK en haar producten vertellen, dan onze eigen klanten.

Daarom plaatsen we regelmatig artikelen met reviews en ervaringen van onze klanten. Deze keer is TheLuckys aan de beurt welke onlangs een review plaatste op Technologie nieuws website Tweakers

 

 

Oordeel:

Bijzonder snelle laptop voor een zeer nette prijs die ook nog eens licht en draagbaar is. Een absolute aanrader voor iedere gamer die niet altijd achter hetzelfde bureau wil zitten.

Pluspunten

 • Kwaliteit behuizing
 • Scherm
 • Snelheid
 • Koeling
 • Toetsenbord
 • Touchpad

Minpunten

 • Middelmatige speakers
 • Webcam onder het scherm

 

 

Specificaties

De basisconfiguratie van de SKIKK 15GMHY bevat:
 • 15.6" 1080p 144Hz IPS
 • Intel Core-i7 10875H 8C/16T
 • Nvidia GeForce RTX 2070 Super 8GB (Max-P 115W)
De configuratie waar ik voor heb gekozen is als volgt:
 • 32GB Dual-Channel DDR4-2933
 • 500GB Samsung 970 EVO Plus
 • 1TB Western Digital SN550
 • Intel AX201 WiFi 6
 • Noctua NT-H2 koelpasta

chassis

Het chassis van de SKIKK 15GMHY is gebouwd van magnesium en voelt stevig aan. Samen met het glazen touchpad en het zeer solide toetsenbord voelt het als kwaliteit. Met zijn zeer dunne schermranden en dikte van slechts 22mm is de laptop ook nog eens zeer draagbaar. De magnesium behuizing zorgt voor een verbazingwekkend lichte laptop (1,75kg). Dit is lichter dan een 2017 Macbook Pro 15, welke 1,81kg weegt.

 

De laptop is een stuk dunner dan de dikke gaming laptops vanouds, zoals mijn Clevo P150EM.

Het chassis is aan de voorzijde voorzien van een RGB light bar die via meegeleverde software naar wens te configureren is.

Mijn model lijkt helaas niet helemaal recht te zijn en wiebelt een beetje als deze op een recht oppervlak wordt geplaatst. Gelukkig was dit simpelweg te verhelpen door de laptop lichtjes in model te duwen.

De onderzijde van de laptop is voorzien van veel ventilatieroosters, dit is een laptop die op harde ondergrond gebruikt dient te worden.

 

Aansluitingen

De SKIKK 15GMHY volgt gelukkig niet de recente trend om alle aansluitingen te vervangen door USB-C/Thunderbolt aansluitingen.

Aan de rechterzijde van het chassis vinden we 2 USB 3.2 Gen 1 5Gb/s poorten en een micro-SD kaartlezer.

Aan de linkerkant van het chassis vinden we een USB 3.2 Gen 2 10Gb/s poort en 3.5mm headset en microfoon aansluitingen.

De achterzijde van de laptop vinden we een HDMI 2.0, Thunderbolt 3, Gigabit Ethernet en de adapter aansluitingen.

De Thunderbolt 3 aansluiting kan niet worden gebruikt om de laptop op te laden, maar er zijn ook geen USB-C laders op de markt die het benodigde vermogen kunnen leveren dus dit is geen groot nadeel.

Scherm

De SKIKK 15GMHY heeft een 15.6" 1080p IPS paneel met een verversingssnelheid van 144Hz. De hoge verversingssnelheid zorgt voor een zeer vloeiende ervaring. Samen met de zeer goede glazen touchpad is het scrollen door een website echt een genot! Het scherm is vrij helder, maar niet zo helder als bijvoorbeeld het scherm op een recente Macbook Pro. Ik heb geen apparatuur om het kleurbereik en de calibratie te testen, maar het scherm oogt gecalibreerd en het kleurbereik lijkt meer dan voldoende.
Helaas heeft SKIKK in zijn missie om de randen van het scherm zo dun mogelijk te maken de webcam onder het scherm geplaatst. Door de plaatsing is de ingebouwde Windows Hello functionaliteit niet heel bruikbaar, je gezicht is bij een normale houding immers niet zichtbaar op de webcam.

Toetsenbord en touchpad

De SKIKK 15GMHY heeft een toetsenbord met numeriek gedeelte. Helaas is er door gebrek aan ruimte voor gekozen om het numerieke gedeelte wat in te korten. De laatste rij aan toetsen, waar normaliter o.a. de enter toets onder valt zijn hierdoor komen te vervallen. Dit maakt het numerieke gedeelte van het toetsenbord helaas minder bruikbaar, maar gezien het gebrek aan ruimte ben ik wel blij dat ze er niet voor hebben gekozen om de laatste rij knoppen er wel in te zetten en het hele toetsenbord te verkleinen.


De toetsen op het toetsenbord zijn vrij vierkant voor een traditioneel laptop chiclet toetsenbord. Het is hierdoor heel even wennen voordat je er snel en met vertrouwen op kan typen. Gelukkig is het gevoel van de toetsaanslagen erg fijn. De toetsen zijn stabiel, en kunnen voldoende ingedrukt worden. Ik heb deze review geheel op de SKIKK 15GMHY getypt en ik vind het toetsenbord nu al beter dan die van mijn Macbook Pro 15 uit 2017.


Boven het toetsenbord vinden we de aan/uit knop en een knop om snel van energie profiel te wisselen. Er zijn hier 3 standen mogelijk: Office, Gaming, en Turbo. De profielen hebben invloed op het energieverbruik, en dus de prestaties, van de CPU en GPU. In het Office profiel is met de meegeleverde software ook aan te geven hoe je de ventilatoren wil laten werken. Deze zijn dan bijvoorbeeld helemaal uit te schakelen.
Het toetsenbord is voorzien van RGB verlichting. Je kan via de meegeleverde software de verlichting configureren in 4 zones. De verlichting is niet zo fel of mooi als in toetsenborden waar de verlichting per toets ingesteld kan worden, maar is meer dan voldoende om in een donkere ruimte duidelijk te zien waar iedere toets zich bevindt.

De glazen touchpad voelt zeer fijn aan. De textuur lijkt heel erg op die van de trackpad op een Macbook. Het gaat om een Precision Touchpad, wat betekent dat de tracking uitstekend werkt en er ondersteuning is voor verschillende gestures binnen Windows. Het is net als bij een Macbook echt geen straf om de laptop met de touchpad te bedienen.
Als je echter bijvoorbeeld bij het gamen een losse muis gebruikt is de touchpad eenvoudig uit te schakelen door 2x in de linker bovenhoek te tikken. Zo heb je er tijdens het gamen geen last van! Als de touchpad is uitgeschakeld is dit duidelijk zichtbaar omdat er een witte LED in de linker bovenhoek van de touchpad brandt.

Speakers

De SKIKK 15GMHY is voorzien van stereo speakers die onderin het chassis zijn verwerkt. De speakers zijn voor een gemiddelde gaming laptop bovengemiddeld. Als we het vergelijken met de speakers in een Macbook Pro 15 lijkt het helaas nog steeds helemaal nergens op. De meegeleverde THX Spatial Audio software helpt om het geluid veel meer ruimte te geven, maar lage tonen zijn er helaas niet echt bij met deze speakers. Ze kunnen gelukkig wel luid genoeg om boven de ventilatoren uit te komen tijdens het gamen.

Adapter

De  SKIKK 15GMHY wordt geleverd met een vrij slanke 230W adapter. Deze is een stuk makkelijker mee te nemen dan de adapter van mijn Clevo P150EM, die het formaat het het gewicht van een forse baksteen heeft.

De adapter van de SKIKK 15GMHY wordt wel behoorlijk heet tijdens het gamen, en het is dus niet aan te hier iets op te leggen.

Prestaties

De SKIKK 15GMHY is snel. Zeer snel. Ik ben behoorlijk snelle PCs gewend, en de SKIKK 15GMHY is absoluut een van de snelste. Na vele negatieve verhalen over de 10e generatie Intel processoren te hebben gelezen waren mijn verwachtingen van de CPU niet bijzonder hoog. Bij het draaien van de eerste benchmarks werd al snel duidelijk dat de Core-i7 10875H geen trage CPU is.

Bij het bekijken van de prestaties vergelijk ik de SKIKK 15GMHY in veel gevallen met mijn huidige desktop. Kortgezegd is dit een 4,0GHz Core-i7 6800K met een RTX 2070 Super (2010MHz core, 7800MHz memory) en 32GB DDR4-2400. In sommige benchmarks zal ik de laptop ook vergelijken met mijn 2017 Macbook Pro 15 (Core-i7 7700HQ, Radeon Pro 555 2GB, 16GB DDR4-2133), mijn Clevo P150EM (Core-i7 3630QM, 675MX 4GB, 16GB DDR3-1600) en soms zelfs mijn oude Alienware M11xR3 (Core-i7 2617M, GT540M 4GB, 8GB DDR3-1333). Afgezien van de Macbook zijn alle systemen voorzien van Windows 10 met de laatste updates en drivers.

Benchmarks

Cinebench R20

Ik behandel eerst de prestaties van de laptop in synthetische benchmarks, te beginnen met Cinebench R20. Cinebench R20 is een uitstekende multi-core CPU benchmark die CPUs zwaar belast met AVX instructies.

Wat hier gelijk duidelijk wordt is dat de Core-i7 10875H een zeer snelle jongen is. De op 4GHz geklokte 6800K 6C/12T desktop CPU met 140W TDP kan de in vergelijking zeer zuinige laptop CPU totaal niet bijbenen. En vergeleken met mijn dichtstbijzijnde andere laptop, de 2017 Macbook Pro 15 met een Core-i7 7700HQ, is de Core-i7 10875H in de SKIKK 15GMHY ruim 2x zo snel. En dit terwijl deze CPUs op een zeer vergelijkbare architectuur zijn gebaseerd en ook nog eens dezelfde 45W TDP hebben.

De Core-i7 10875H is wel een heethoofd, al zeer snel wordt de maximale temperatuur van 95C bereikt en worden de kloksnelheden naar beneden geschroefd. Dit maakt o.a. dat het undervolten van de CPU, wat met de SKIKK 15GMHY mogelijk is, behoorlijke invloed heeft op de score in deze benchmark.

Unigine Superposition

De Superposition benchmark van Unigine geeft een goed beeld van de grafische kracht in een systeem. Voor de benchmark heb ik de 1080p Extreme preset gebruikt.

Ik had nog een resultaat van de 6800K PC met een oude GTX 980Ti GPU beschikbaar die ook in deze vergelijking zichtbaar is. Hierin is duidelijk zichtbaar wat een enorme voortgang gaming laptops hebben gemaakt.

Unigine Heaven

Heaven is een oudere benchmark van Unigine, vooral ontworpen om de tesselation prestaties van GPUs te meten. Ik heb deze benchmark toegevoegd om op grafisch niveau een vergelijking te kunnen maken met de GTX 675MX uit mijn Clevo P150EM laptop en de Radeon Pro 555 uit mijn Macbook Pro 15. Voor de benchmark heb ik de Extreme preset gebruikt, die een resolutie van 1600x900 hanteert. De Macbook is het enige systeem dat gebruik moest maken van de OpenGL API in plaats van DirectX 11.
Ook voor deze benchmark had ik nog een resultaat van de 6800K desktop PC met een oude GTX 980Ti GPU.

Gezien de resultaten is er eigenlijk geen vergelijking te maken tussen de SKIKK 15GMHY en de oudere Clevo P150EM en de Macbook Pro 15. Het is duidelijk dat de Macbook Pro niet is bedoeld om mee te gamen.
De desktop GTX 980Ti moet het ook weer afleggen tegen de mobiele RTX 2070 Super, al beschikt de desktop kaart over meer dan dubbel het wattage.

Games

Metro Exodus

Metro Exodus is de meest recente game in de Metro reeks. Het is een zeer recente game die gebruik kan maken van de ray tracing hardware van Nvidia's RTX lijn. Voor deze game heb ik de instellingen gebruikt die een speelbaar resultaat opleveren in de game zelf.
De instellingen zijn als volgt:
 • Resolution: 1920 x 1080
 • DirectX: DirectX 12
 • Quality: High
 • Texture filtering: AF 16X
 • Motion Blur: Normal
 • Tesselation: Full
 • Advanced PhysX: On
 • Ray Trace: High
 • DLSS: Off
 • Hairworks: On

Er is duidelijk zichtbaar dat Metro Exodus een zeer zware game is. Zelfs de meest krachtige hedendaagse desktop PC heeft moeite om op hoge kwaliteit een speelbare framerate te leveren. Al met al is het resultaat wat de lichte en relatief dunne 15GMHY laptop haalt zeer indrukwekkend te noemen.

Wolfenstein Youngblood

Wolfenstein Youngblood maakt uitermate goed gebruik van Nvidia's DLSS 2.0 AI opschalingstechniek. Het resulterende beeld is vrijwel niet te onderscheiden van een die daadwerkelijk op resolutie is gerendered door de GPU. In Metro Exodus is een oudere versie van de techniek geïmplementeerd die ik vanwege slechte beeldkwaliteit niet gebruik. Voor Wolfenstein Youngblood is het echter een no-brainer!
Als instellingen voor deze game heb ik Ultra gebruikt.

 

Wat in deze resultaten enorm opvalt is dat de desktop een behoorlijke voorsprong heeft in de Riverside benchmark, maar de resultaten in de Lab X benchmark liggen wel heel dicht bij elkaar!

Rise of the Tomb Raider

Rise of the Tomb Raider is niet de meest recente release in de Tomb Raider serie. Om deze reden zijn de instellingen maximaal in te stellen. Als display opties heb ik gebruik gemaakt van de 1920x1080 resolutie met SMAA ingeschakeld en Vsync uitgeschakeld. De grafische kwaliteits instellingen zijn individueel op het maximum gezet.

 

De 15GMHY laptop komt hier bijzonder dicht bij de dikke desktop in de buurt. Interessant om te zien is dat de maxima van de laptop consistent hoger liggen dan de desktop, iets wat hoogstwaarschijnlijk te danken is aan de krachtigere CPU in de 15GMHY.

Far Cry 2

Far Cry 2 is een vrij oude titel die ik alleen in de benchmark lijst heb opgenomen zodat ik de 15GMHY op een game niveau is te vergelijken met de Clevo P150EM. Omdat de game zo oud is zijn de maximale grafische instellingen gebruikt en is er gekozen voor DirectX 10 en 8x AA.

Deze game wordt overduidelijk geremd door hedendaagse CPUs. Dit geeft de snellere Core-i7 10875H in de 15GMHY een goede voorsprong op het Core-i7 6800K desktop systeem.

Koeling

Voor zo'n dunne en krachtige laptop blijft de 15GMHY verrassend koel. Ik had verwacht dat deze toch wel tegen wat temperatuurs grenzen aan zou lopen, maar dit blijkt in games niet het geval. Ik kan helaas niet zeggen of de optionele Noctua NT-H2 koelpasta hier deels verantwoordelijk voor is, maar het zal in ieder geval niet tegenwerken.

Tijdens het gamen wordt de GPU 77°C bij een kamertemperatuur van 25°C. Dit ligt nog 10°C onder de maximum temperatuur van 87°C.
De temperatuur van de CPU schommelt tijdens het gamen tussen de 70°C en 85°C bij een kamertemperatuur van 25°C.

Wordt er echter een zeer zware multi-threaded belasting op de CPU geplaatst dan schiet de temperatuur vrijwel direct naar het maximum van 95°C en blijft deze daar totdat de belasting verdwijnt. Dit gaat overigens gepaard met een behoorlijk kabaal afkomstig van de 2 ventilatoren in de laptop. De ventilatoren lijken wel efficiënt; ik had nooit verwacht dat een laptop zoveel lucht zou kunnen verplaatsen.

Tijdens het gamen valt het gelukkig redelijk mee met het kabaal van de ventilatoren. De ingebouwde microfoon is overigens zo afgesteld dat deze het geluid van de ventilatoren uitstekend onderdrukt. Je mede gamers zullen hier dus geen last van hebben op voice comms.

Accuduur

Accuduur is bij gaming laptops vrijwel nooit een prioriteit. Bij de SKIKK 15GMHY is dat niet anders. Verwacht dat je niet veel langer dan 1,5 - 2 uur zonder stopcontact kan, zelfs in de meest energie besparende stand.
Onderweg op de accu gamen is overigens ook niet echt mogelijk. Zonder netstroom is de RTX 2070 Super beperkt tot 300MHz op de core, en hier ga je niet serieus mee kunnen gamen.