Mis niets van de Fortnite World Cup

Geplaatst op 26 juli 2019

Vandaag is het dan eindelijk zover, het grootste Fortnite evenement ooit, de Fortnite World Cup.  Met  de gigantische prijzenpot van 30 miljoen dollar en de beste spelers van over de hele wereld. Dit belooft een waar spektakel te worden. Het toernooi kan op verschillende manieren bekeken worden en er zijn zelfs twee extra evenementen.

30 miljoen dollar prijzengeld

In het stadion strijden de spelers voor 22.500 man publiek. Daarnaast kijken er honderdduizenden online mee. Naast de prestige van de winst hebben de spelers ook een ander motief: de prijzenpot. Aan het solotoernooi op zondag doen honderd spelers mee, en vijftig duo's spelen op zaterdag. Door zich te plaatsen heeft iedere speler al minstens 50.000 dollar gewonnen.

Veel spelers zijn tieners. Plaatsing betekent op zich dus al dat je leven flink kan veranderen. De winnaars van ieder toernooi gaan met 3 miljoen dollar naar huis. In totaal wordt er in New York 30 miljoen dollar aan prijzengeld verdeeld, de hoogste prijzenpot in esports ooit.

Eerst even een stap terug: hoe gaat het spel?

Simpel gezegd: spelers verzamelen punten door tegenstanders te doden, en zo lang mogelijk in leven te blijven; wie wint door als laatste over te blijven krijgt de meeste punten.

Oké, maar hoe ziet een potje Fortnite met topspelers er eigenlijk uit?

Dat is complexer dan je wellicht denkt:  De 200 spelers die dit weekend samenkomen zijn er niet zomaar. Volgens Epic Games, de maker van Fortnite, probeerden 40 miljoen spelers zich te kwalificeren voor het solo- en duotoernooi in het Arthur Ashe Stadium. Daar hadden ze de afgelopen maanden tien weekenden de tijd voor. Alleen de allerbesten zijn dus nu afgereisd naar New York voor het wereldkampioenschap.

Toernooien

Morgen begint het evenement met een creative-toernooi. Enkele uren later gaat er wederom een Pro-Am plaatsvinden. Dit is een duo-toernooi waarbij Fortnite-professionals samen spelen met Fortnite-amateurs. De groep van amateurs bestaat veelal uit bekende atleten, filmsterren en muzikanten.Vervolgens kunnen we op zaterdag vanaf 19:00 het duo-toernooi volgen. In totaal worden er zes games gespeeld en de winnaars zijn voor middernacht Nederlandse tijd bekend. Op zondag vindt een soortgelijk tijdspad plaats, maar dan zijn de solo-kwalificanten aan de beurt.

Nederlanders en Belgen op de Fortnite Word Cup

In het duo-toernooi zijn er zelfs vijf spelers uit Nederland en Belgie die kans maken op de Fortnite World Cup-titel. De bekendste en beste speler van Nederland, mitri "Mitr0" van de Vrie, speelt samen met "Mongraal". Dit duo wordt door velen beschouwd als een favoriet voor de titel en daarmee kanshebber op de hoofdprijs. 

Ook het Nederlandse duo Quinten en "Lnuef " maken kans tijdens de eindstrijd. In week tien, het allerlaatste kwalificatiemoment, wist de Nederlander "Rojo" zich nog te kwalificeren. Samen met de Brit "Wolfiez".

Ook zijn er dan nog twee Belgische spelers op het toernooi aanwezig. "Noward" gaat met zijn Zwitserse duo-partner "4zr" deelnemen aan het duo-toernooi.  En de Belg "DRG" is de enige solo-speler uit de Benelux die zich geplaatst heeft. Reden te meer om ook deze Belg goed in de gaten te houden alvorens hij met de prijzen ervan door gaat.

Waar kijk je de Fornite World Cup?

De Fortnite World Cup vindt plaats in het Arthur Ashe Stadium in New York. In totaal gaan er 23.000 mensen live de finale bekijken in het stadion. Uiteraard is dat lang niet al het publiek. Iedereen met een internetverbinding kan het evenement volgen.

Op de officiële Twitch, Youtube en Mixer kanalen van Fortnite zijn de toernooien te bekijken. Verder raden wij aan om alles te volgen via de Fortnite client zelf. Vanuit het spel kun je namelijk een speler naar keuze live volgen. In theorie zou je het gehele toernooi kunnen zien vanuit het perspectief van bijvoorbeeld "Mitr0".