Verversingssnelheid: Het verschil tussen 60hz en 144hz?

Geplaatst op 17 februari 2019

Verversingssnelheid  

Verversingssnelheid of refresh rate is de snelheid waarmee de inhoud van een beeldscherm opnieuw wordt opgebouwd. De verversingssnelheid wordt uitgedrukt in Hertz (aantal keer per seconde). Een beelscherm met een verversingssnelheid van 144 Hz vervangt dus 144 keer per seconde het beeld. Verversen van het beeld is voortdurend nodig om ervoor te zorgen dat het beeld zichtbaar blijft. Is de verversingssnelheid te laag, dan zijn er flikkeringen waarneembaar. En hoe hoger de snelheid, hoe rustiger het beeld wordt.

Gamers

Zeker voor gamers is de verversingssnelheid van het beeldscherm een belangrijk onderdeel van de game-ervaring. De refresh rate zorgt er namelijk voor dat je games zoals shooters met veel visueel spektakel vloeiend afspeelt. Kom je er niet helemaal uit?  Dan leggen we je graag uit wat het is, welke beeldschermen het meest geschikt zijn voor games en waar je allemaal nog meer op moet letten. Ook mag je altijd onze klantenservice bellen voor een persoonlijk advies op maat of voor al je specifieke vragen.

 

Welke refresh rate heb ik dan nodig?

60Hz - geschikt voor films en eenvoudige games

60Hz is de meest gangbare aantal Hertz dat beeldschermen weergeven. Met 60Hz speel je, je favoriete games en films af met een maximale framerate van 60 fps. Dit betekend dat het beeld 60 keer per seconde ververst wordt, dat is al redelijk vloeiend en geschikt voor films en eenvoudige games.

120Hz - geschikt voor films en eenvoudige games

Laptops met een 120Hz beeldscherm hebben vaak een ingebouwde technologie om de refresh rate te boosten. Daardoor geef je beelden weer in de buurt van de 144hz. Het verschil is minimaal en is per persoon afhankelijk.

144Hz - Vloeiende weergave van snelle actiescènes in films en games

144Hz is een hoge verversingssnelheid die zeer geschikt is voor de weergave van hele snelle en hectische beelden, zoals bijvoorbeeld games en actiescene''s in films. Zeker schiet games, shooters en games met veel visuele effecten en actiescenes profiteren van deze verversingssnelheid. Last but not least ... je reageert een stuk sneller op alles wat op je beelscherm verschijnt. En zo versla jij je vijand in je favoriete game weer een stukje makelijker.

 

Wat is het verschil tussen refresh rate en framerate?

Misschien ken je de term framerate of fps al of ben je deze al eens tegengekomen. De framerate is is het aantal keer per seconde dat je grafische kaart een beeld produceert en verstuurd naar je beeldscherm. Een game die draait met een hoge framerate, zoals 60 fps of 120 fps speelt vloeiend. Hiervoor heeft je monitor wel een hoge verversingssnelheid nodig. Kies je voor een beelscherm met 144Hz, controleer of je videokaart krachtig genoeg is om van de hoge verversingssnelheid te profiteren.

Kortom, het verschil tussen refresh rate en framerate is het volgende:

- Framerate is hoe vloeiend je videokaart beelden produceert en verstuurd naar het beeldscherm.

- Refreshrate (verversingssnelheid) is hoe vloeiend je beeldscherm een videosignaal weergeeft die het van de videokaart ontvangt.

Wat is G-Sync?

G-Sync is een technologie die tearing én stuttering tegengaan. Deze techniek is gebaseerd op adaptive sync, een techniek die beelschermen een variabele verversingssnelheid geeft. Dat betekent dat het beeldscherm op ieder moment de verversingssnelheid aanpast op die van de videokaart. Hierdoor geniet je van een vloeiende spelervaring, zonder haperende beelden. Handig tijdens snelle acties waarin je gericht moet schieten of tegenstanders moet ontwijken.

 

Waar moet ik nog meer opletten?

Videokaart:

Wil je genieten van vloeiende gameplay, dan zorg je naast een 144Hz beeldscherm er ook voor dat je games in een hoge framerate draait. Deze framerate is afhankelijk van hoe krachtig je videokaart is. Hoe krachtiger de videokaart, hoe hoger de framerate. Bij het schrijven van deze uitleg adviseren voor de gamer de nieuwe Nvidia RTX 2060 , 2070 of2080 videokaart.

Kabels en aansluitingen:

Wil je een externe (aparte) monitor gaan gebruiken, dan heb je ook een videokabel nodig met een van de volgende specificaties:

- DisplayPort 1.2 (ondersteunt 144Hz in 1080p).

- Dual-Link DVI (ondersteunt 144Hz in 2560 x 1600 resolutie).

- HDMI 1.4 zendt alleen 1080p video signalen door in 120Hz.

G-Sync:

G-Sync is een technologie die tearing én stuttering tegengaan. Deze techniek is gebaseerd op adaptive sync, een techniek die beelschermen een variabele verversingssnelheid geeft. Dat betekent dat het beeldscherm op ieder moment de verversingssnelheid aanpast op die van de videokaart. Hierdoor geniet je van een vloeiende spelervaring, zonder haperende beelden. Handig tijdens snelle acties waarin je gericht moet schieten of tegenstanders moet ontwijken.