Kleurenblind? Kleurfilters op SKIKK-producten helpen je kleuren te zien

Geplaatst op 09 september 2020
Ben je kleurenblind? Op SKIKK laptops en computers kun je speciale kleurfilters installeren die zorgen dat je groen, rood en blauw goed kunt onderscheiden. In deze tip lees je alles over deze kleurenfilters voor groen, rood, blauw en grijstinten.
 
Met de speciale kleurfilter software voor kleurenblinden kun je zorgen dat de kleuren op het scherm zijn aangepast, zodat je beter het verschil ziet tussen rood, groen en blauw.
 

Modus voor hoog contrast gebruiken in Windows 10

Tekst met een laag contrast kan moeilijk leesbaar zijn voor mensen met een beperkt gezichtsvermogen. Er zijn websites die bijvoorbeeld slechte kleurencombinaties hebben, zoals blauwe koppelingen op zwarte achtergronden. Ze zijn niet gemakkelijk te lezen, zelfs voor mensen met een perfect gezichtsvermogen, en kunnen praktisch onzichtbaar zijn voor mensen met een visuele handicap. Sterk contrasterende kleuren zorgen ervoor dat je sneller en gemakkelijker kunt lezen op je pc.
 

Modus Hoog contrast in- of uitschakelen

  1. Selecteer de Startknop en vervolgens Instellingen > Toegankelijkheid > Hoog contrast.
  2. Als je de modus Hoog contrast wilt inschakelen, schakel je de wisselknop in onder Hoog contrast inschakelen. Windows kan een wachtscherm van een aantal seconden weergeven waarna de kleuren op het scherm worden gewijzigd.
  3. Selecteer het thema dat het beste voor je werkt in het vervolgkeuzemenu Een thema kiezen.
  4. Als je de modus Hoog contrast wilt uitschakelen, schakel je de wisselknop uit onder Hoog contrast inschakelen. Windows kan een wachtscherm van een aantal seconden weergeven waarna de kleuren op het scherm weer terug worden gezet.
 
 
 

Andere software

Visolve door Ryobi System Solutions

Door middel van een filter kunnen kleuren beter onderscheiden worden door kleuren aan te passen, lichter of donkerder te maken. Uniek is de toepassing om kleuren te arceren. Het laatste is erg handig voor het lezen van bijvoorbeeld kaarten of diagrammen.

De mogelijkheden van Visolve:

  • Rood/Groen-filter: rood lichter, groen donkerder
  • Blauw/Geel-filter: blauw lichter, geel donkerder
  • Verzadigings-filter: verhoogt de intensiteit van alle kleuren
  • Filteren: alle kleuren donkerder behalve de gekozen kleur
  • Arcering: geeft elke kleur een eigen arcering

Download: Visolve

 

Color blindness tests door Colorlite

Door middel van verschillende testen weet je of jij kleurenblind bent. Deze testen kun je op elke SKIKK computer of laptop doen.

Doe de test