Dvorak toetsenbord op een SKIKK laptop

Geplaatst op 18 oktober 2022

SKIKK ™ heeft sinds vandaag op vele laptops meer toetsenbord mogelijkheden toegevoegd tijdens het samenstellen van een nieuwe laptop. Waaronder een Dvorak toetsenbord indeling. Maar wat is een Dvorak toetsenbord? 

Beste toetsenbord layout voor programmeurs

De bekende toetsenbord indelingen zijn QWERTZ, AZERTY en QWERTY. En deze blijken beide verre van efficiënt te zijn en zorgen zelfs voor extra belasting op onze vingers en polsen.

Wat zijn dan wel goede toetsenbord layouts die wij programmeurs en webontwikkelaars moeten gebruiken? Om overbelasting te vermijden kunnen zij het best een DVORAK toetsenbord gebruiken. Dat is een minder bekende layout waarbij de meest gebruikte letters in het midden van het toetsenbord staan. Zo laten zij hun vingers zo min mogelijk over het toetsenbord dansen en belasten ze de polsen minder.

 

Dvorak; het ergonomisch alternatief toetsenbord

Zestig jaar na de introductie van de QWERTY-layout kwam Dr. August Dvorak erbij. Dvorak, een Amerikaanse onderwijspsycholoog en hoogleraar onderwijs aan de Universiteit van Washington in Seattle, patenteerde samen met zijn zwager, William Dealey, de lay-out van Dvorak.

In 1930 bestudeerde Dr. August Dvorak het QWERTY toetsenbord en besloot dat het helemaal niet efficiënt was. Na het bestuderen van de beweging van handen en de frequentie van letters kwam Dvorak met enkele principes voor een betere layout:

 

- Wisselen tussen handen moet worden geoptimaliseerd.

- De meest gebruikte letters moeten gemakkelijk zijn om te typen.

- De minst gebruikte letters moeten in de hoeken van de onderste rij staan.

- Het rechterhand moet het meeste typewerk doen want de meeste mensen zijn rechtshandig (nu kan je het meerderdeel van engelse woorden met enkel het linkerhand typen).

DVORAK toetsenbord indeling

 

Ongeveer 70% van het typen in het Engels wordt gedaan op de thuisrij met Dvorak. Dat is slechts 32% voor QWERTY. De lay-out van Dvorak is ook bedoeld om veelvoorkomende lettercombinaties te verminderen die met dezelfde vinger worden getypt en over de startrij springen.

Bovendien verplaatst de Dvorak-lay-out het merendeel van het typen naar de rechterhand, aangezien de meeste mensen rechtshandig zijn. Dat is in tegenstelling tot de dominantie van QWERTY aan de linkerkant. De drie meest gebruikte letters in het Engelse alfabet zijn bijvoorbeeld E, T en A. Ze worden allemaal met de linkerhand getypt in een QWERTY-indeling en twee staan ​​niet in de startrij. Vergelijk dit met de Dvorak-lay-out, waar E. T en A allemaal op de thuisrij wonen, waarbij T naar rechts is verplaatst.

Ondanks dat dit layout veel gemakkelijker is in gebruik is Dvorak nooit aangeslagen. Een groot voordeel is wel dat dit layout standaard al ingebouwd is op de grote operating systemen zoals Windows, Mac OS, iOS en Android.

DVORAK toetsenbord indeling

Nadelen Dvorak

Het grootste nadeel is dat het layout zo anders is dan de layout die wij kennen dat het wel even duurt voordat je helemaal aangepast bent. Een ander nadeel is dat bekende shortcuts zoals Ctrl+C en Ctrl+Z verplaatst zijn en niet meer comfortabel uit te voeren zijn met één hand.

Programmeurs hebben ook kritiek op de plaatsing van de semi-colon die vaak gebruikt wordt in talen gebaseerd op C.

Eind oordeel

Hoewel het typische toetsenbord de QWERTY-toetsindeling heeft, kun je overwegen een Dvorak-toetsenbordindeling te gebruiken. Het verminderd vingerbewegingen tot de meest gebruikte letters in het Engels en zo kan de belasting van hand en pols verminderen en de typefficiëntie verbeteren. De meeste mensen zullen echter verbeteringen in typesnelheid en vermindering van typegerelateerde pijn zien door simpelweg blind typen en een juiste houding te gebruiken tijdens het werken.

 

Ook een laptop met Dvorak toetsenbord samenstellen? https://www.skikk.eu/laptops/iso-ansi/