Supersnel werken dankzij SSD

Geplaatst op 14 januari 2021

Klaar met het wachten bij het openen van een groot bestand? Behoefte aan het supersnel kunnen verplaatsen van je foto’s en video’s? Een SSD biedt uitkomst. Hoog tijd dus voor een upgrade naar een moderne laptop. Wij vertellen je hoe, dus waar wacht je nog op?

Harde schijven

De harde schijf ken je al: het onderdeel in de laptop waarop alle bestanden worden bewaard. Een traditionele harde schijf bestaat uit één of meerdere ronde platen, waarop de informatie via een beweegbare arm met lees- en schrijfkoppen wordt opgeslagen. De spoel op deze arm wekt een magnetisch veld op en schrijft daarmee de informatie weg. De traditionele harde schijf heeft inmiddels concurrentie gekregen van de Solid State Drive, kortweg SSD. Een van de voordelen van een SSD is het feit dat er geen bewegende componenten worden gebruikt. Een SSD werkt een stuk vlotter dan een traditionele harde schijf en is ook nog eens een stuk lichter. Het is dan ook prettig dat moderne laptops steeds vaker worden uitgerust met een SSD.

Snel, sneller, snelst

Een moderne laptop met Windows 10, een Intel Core-processor en een SSD staat dus garant voor een supersnelle werking. Dit merk je op verschillende vlakken. Het begint bij het opstarten van de laptop: dankzij de SSD verschijnt de Windows 10-omgeving vliegensvlug en kun je snel aan de slag. Het lang wachten tijdens het opstarten van het besturingssysteem behoort daarmee definitief tot het verleden. Wil je vervolgens je favoriete app of een groot videobestand laden, dan merk je direct dat dit eveneens een stuk vlotter gaat. Informatie op een SSD wordt snel gevonden en geladen.

Verschillende formaten

Net als traditionele harde schijven, zijn SSD’s beschikbaar in verschillende formaten. Elke capaciteit heeft zijn eigen prijs. Voor welke capaciteit je uiteindelijk kiest, wordt grotendeels bepaald door de activiteiten waarvoor je je laptop gebruikt. Werk je vaak met grote bestanden, zoals foto’s en video’s, bespaar dan niet op de opslagcapaciteit. Neem deze eis mee tijdens je selectie van een geschikte laptop.

Bovendien is het verstandig om gebruik te maken van een online opslagdienst, zoals OneDrive (www.onedrive.com). Dit hoeft niets extra te kosten, want bij Microsoft 365 (Microsoft Office) krijg je tegenwoordig maar liefst 1 TB OneDrive opslag per gebruiker. Je kunt ervoor kiezen om bepaalde bestanden alleen online op te slaan, zodat ze geen ruimte meer innemen op de lokale schijf. Zodra je ze weer nodig hebt, worden ze door OneDrive automatisch beschikbaar gemaakt op je laptop. Handig! Wil je zien hoeveel ruimte je momenteel gebruikt? Klik in de Verkenner met de rechtermuisknop op de vaste schijf en kies Eigenschappen. Op de tab Algemeen vind je de details op de regels Gebruikt en Beschikbaar.

 

Schijf in topconditie
In Windows 10 vinden we verschillende hulpmiddelen om de gezondheid van de schijf te controleren en de schijf in goede conditie te houden. Open de Verkenner (gebruik de toetsencombinatie Windows+E) en klik met de rechtermuisknop op de vaste schijf. Kies Eigenschappen en open de tab Extra. Klik op de knop Controleren in het vak Foutcontrole om de gezondheid van de schijf te controleren en eventuele fouten te verhelpen. In het vak eronder vind je de knop Optimaliseren. Klik hierop als je de schijf wilt optimaliseren, zodat deze efficiënter werkt. Prettig is dat Windows 10 ook eventuele externe schijven onder handen kan nemen. Zo weet je zeker dat alle schijven op elk moment goed presteren en je gegevens veilig zijn opgeslagen.

 

Zonder slag of stoot

Zoals je hebt gelezen, bevat een SSD geen bewegende onderdelen. Dat biedt aanvullende voordelen. Zo is een SSD beter bestand tegen schokken en stoten. Ten opzichte van een traditionele harde schijf zijn je kostbare gegevens op zulke momenten dus beter beschermd. Uiteraard blijft het verstandig om altijd voorzichtig met je laptop om te springen en altijd een recente back-up van je gegevens achter de hand te hebben, maar de toegenomen betrouwbaarheid van een SSD is een voordeel dat prima past bij mobiel gebruik. SSD’s zijn inmiddels alweer enige tijd op de markt en daarvan profiteer je. De prijzen van dit onderdeel liggen aanmerkelijk lager dan tijdens de introductie van de technologie. Hiermee zijn SSD’s beschikbaar voor een grote groep en wordt het steeds minder aantrekkelijk om te kiezen voor een traditionele harde schijf.

De juiste laptop kiezen

Een SSD vormt een goede aanleiding om een moderne laptop te overwegen. Kies je voor een moderne laptop van SKIKK met Windows 10 en Intel Core-processor, dan heb je de perfecte combinatie en ben je verzekerd van een laptop die is voorbereid op de toekomst. Windows 10 houdt rekening met de unieke kenmerken van een SSD en zorgt ervoor dat de prestaties van deze opslag volledig worden benut. Spreken de voordelen van een SSD je aan, let er tijdens de selectie dan op of jouw favoriete laptop is uitgerust met deze technologie. Zo weet je zeker dat wachten tot het verleden hoort.