Bereid je hardware voor op de Windows 11 upgrade

Geplaatst op 05 juli 2021

Ergens in de komende zes maanden zal Microsoft beginnen met het uitrollen van gratis Windows 11-upgrades naar in aanmerking komende computers. Wanneer dat gebeurt, ziet u waarschijnlijk een bericht op uw Windows Update-scherm om u te laten weten dat uw nieuwe versie van Windows klaar is om te downloaden en te installeren.

Maar is jouw computer of laptop wel geschikt voor Windows 11?

De afgelopen dagen was er ophef over diverse nieuwe systeemeisen die Microsoft stelt aan pc's die Windows 11 mogen draaien, zoals een UEFI-bios, een GPT-bootpartitie en TPM 2.0. Hoe zorg je dat je alvast Windows 11-ready bent?

Als je laptop of desktop geen speciale TPM-chip heeft, heeft je CPU (processor) mogelijk een equivalent ingebouwd. Specifiek integreert Intel Platform Trust Technology (Intel PTT) in zijn moderne processors, terwijl AMD iets gebruikt dat PSP fTPM wordt genoemd.

Voor zover we kunnen nagaan, is er maar één nadeel aan het gebruik van Intel PTT of AMD PSP fTPM ten opzichte van een TPM 2.0-chip. Als je BitLocker inschakelt, worden al je sleutels opgeslagen op de processor, niet op een afzonderlijke chip. Als je dus de processor wijzigt, worden je BitLocker-sleutels verwijderd en ontstaan er problemen. Het niet inschakelen van BitLocker zou deze problemen echter voorkomen.

 

De hardware controleren

De eerste stap is om te zien of je computer Windows 11 kan draaien. Dit is een beetje een uitdaging, omdat Microsoft zijn app voor het testen van compatibiliteit tot later dit jaar heeft teruggetrokken. Gelukkig kun je dit grotendeels zelf oplossen.

Windows 11 heeft functies nodig zoals de TPM (Trusted Platform Module) en Secure Boot. Dit is een goede plek om te beginnen, omdat de informatie direct beschikbaar is. Om erachter te komen of je over de benodigde TPM technologie beschikt, klik je met de rechtermuisknop op de Windows-startknop en kies je Apparaatbeheer. Wanneer dat venster wordt geopend, klik je op de pijl naast Beveiligingsapparaten. Er zou Trusted Platform Module 2.0 moeten staan. Als dat niet het geval is, heb je pech.

Start vervolgens je computer opnieuw op en ga naar het opstartmenu. Merk op dat dit op verschillende computers verschilt, dus het kan zijn dat je je handleiding moet raadplegen, maar het houdt meestal in dat je tijdens het opstarten continu op F7 , F9 of F11 of een andere toets drukt. Wanneer dat gebeurt, moet je zien of je UEFI Secure Boot hebt. Controleer bij twijfel de informatie over je computer toen je deze bestelde. De meeste computers die in de afgelopen twee of drie jaar zijn gemaakt, hebben deze functie.

De derde stap is om te kijken of de processor van je computer Windows 11 ondersteunt. Eerst moet je precies weten welke processor je hebt geïnstalleerd. Om dit te doen, klikt u op het zoekvak naast de Windows Start-knop, typt u vervolgens "Over mijn pc" en ziet u een menukeuze met de tekst "Over jouw pc". Klik daarop. Er wordt een venster geopend met details over uw computer. Bekijk de processorinformatie en controleer vervolgens de lijst die Microsoft heeft gemaakt met elke Intel-processor en elke AMD-processor die wordt ondersteund door Windows 11.

 

Minimumeisen

De overige minimumeisen voor Windows 11 zijn eenvoudig te achterhalen. Toch loont het om te controleren. Bovendien moet je een gelicentieerd exemplaar van Windows 10 gebruiken.

Als je zo ver bent gekomen en alles klopt, ben je waarschijnlijk klaar om te gaan.

Minimale systeemvereisten
   
Processor 1 gigahertz (GHz) of sneller met 2 of meer cores op een compatibele 64-bits processor of systeem op een chip (SoC)
Geheugen 4 GB RAM
Opslag 64 GB of groter opslagapparaat
Systeemfirmware Geschikt voor UEFI Secure Boot
TPM Trusted Platform Module (TPM) versie 2.0
 
Grafische kaart DirectX 12-compatibele grafische kaart / WDDM 2.x
Beeldscherm > 9" met HD-resolutie (720p)
Internetverbinding Microsoft-account en internetverbinding vereist voor installatie van Windows 11 Home


 

Wat als mijn computer niet geschikt is voor Windows 11?

Als iets niet klopt, is er geen reden tot paniek. Microsoft kan bijvoorbeeld nog iets toevoegen aan de lijst met ondersteunde processors. Anders heb je twee keuzes. Je kunt besluiten je computer te vervangen door een computer die Windows 11 ondersteunt, of je kunt besluiten om bij Windows 10 te blijven. Hoewel hier geen vast woord over bestaat, heeft Microsoft aangegeven dat computers waarop Windows 11 vooraf is geïnstalleerd, mogelijk al vanaf eind oktober 2021.

 

Ik wil een nieuwe laptop of desktop welke geschikt is voor Windows 11

Het kopen van nieuwe hardware met Windows 11 kan heel logisch zijn als je wilt profiteren van de aanzienlijke beveiligingsupgrades die deel uitmaken van het nieuwe besturingssysteem. Bovendien wordt een nieuwe computer geleverd met nieuwe garantie, deze zal waarschijnlijk sneller en capabeler zijn dan je oude computer, en hij zal zeker veiliger zijn.

Klik hier om een laptop geschikt voor Windows 11 uit te zoeken.

Klik hier om een desktop geschikt voor Windows 11 uit te zoeken.

 

Wat gebeurt er als ik niet upgrade naar Windows 11?

Anders is uw keuze om bij Windows 10 te blijven totdat Microsoft stopt met het ondersteunen ervan, wat waarschijnlijk in 2025 zal zijn. Tegen die tijd zal uw computer waarschijnlijk behoorlijk oud zijn en wil je waarschijnlijk iets met moderne software. Maar als dat niet het geval is, bedenk dan dat er nog steeds veel mensen zijn die Windows XP en Windows 7 gebruiken. Hun computers werken prima, en zolang ze voorzichtig zijn, kunnen ze beveiligingsproblemen voorkomen. Vergeet niet dat beveiliging elk jaar een groter probleem wordt, dus het wordt elk jaar moeilijker om problemen te vermijden.