Nieuwe toetsenbord talen en indelingen op SKIKK laptops

Geplaatst op 17 oktober 2022

SKIKK ™ heeft sinds vandaag op vele laptops meer toetsenbord mogelijkheden toegevoegd tijdens het samenstellen van een nieuwe laptop.

 

Welke nieuwe talen bieden wij aan?

- Turks (ISO)

- Russisch cyrillisch (ISO)

Ook een laptop met een Turks of Russisch toetsenbord samenstellen? https://www.skikk.eu/laptops/iso-ansi/

 

Welke nieuwe toetsenbord indelingen bieden wij aan?

- US-Internationaal / Nederlands (ANSI)

- Dvorak US

 

Wat is het verschil tussen een ANSI en ISO toetsenbord indeling?

De acroniemen, ANSI en ISO, staan voor twee verschillende wereldstandaardenorganisaties.

ANSI staat voor American National Standards Institute

ISO staat voor International Organization for Standardization.

Dit zijn beide toetsenbordindelingen die de grootte en positie van de toetsen beschrijven. Deze zijn anders dan de logische lay-outs zoals QWERTY, QWERTZ, AZERTY, Dvorak, enz. ANSI- en ISO-toetsenborden verschillen in de grootte en richting van de Enter-toets, Backslash en Shift-toetsen.

 

ANSI vs ISO; de voor en nadelen

Veel toetsenbordgebruikers zeggen dat de toetsenbordindeling echt van de gebruiker afhangt, maar er zijn voor- en nadelen aan het gebruik van beide indelingen.

  ANSI ISO
Enter Enter-toets is een brede rechthoek. Dit wordt vaak gezien in toetsenborden in de Verenigde Staten. Enter-toets is een omgekeerde L-vorm.
Backslash Backslash-toets bevindt zich boven de Enter-toets en vingers moeten worden uitgerekt om deze te bereiken. De backslash-toets bevindt zich links van de Enter-toets en de vingers hoeven niet zo ver uit te rekken.
Linker Shift De linker shift-toets is even groot als de rechter shift-toets. De linker shift-toets is ongeveer 50% van de grootte van de rechter shift-toets en is even groot als de Ctrl-toets.
Rechter Alt De linker en rechter Alt-toetsen zijn hetzelfde De rechter Alt-toets is vervangen door een Alt Gr-toets.
Aantal toetsen 104 toetsen voor full-size toetsenbord en 87 toetsen voor een standaard tenkeyless layout. 105 toetsen voor een volledig toetsenbord van 88 toetsen voor een TKL-toetsenbord.

 

Wat  is beter ANSI of ISO?

Het antwoord komt neer op voorkeur. Zoals we uit het bovenstaande kunnen zien, zijn er enkele verschillen. Er zijn enkele talen die niet kunnen worden gebruikt zonder een ISO-toetsenbord, meestal in bepaalde Europese landen.