Laptops met linux

Geplaatst op 24 februari 2022

Je kunt ook voor iets anders kiezen dan Windows als het gaat om een besturingssysteem voor je laptop of computer. Als je wat avontuurlijker bent, heeft Linux tal van geweldige functies die je tijd besparen en het werken een beetje minder saai maken. Ook makkelijk is dat je met Live Installations de software kunt uitproberen voordat je de hele harde schijf wist.

Linux is er in verschillende smaken die distro's (distributies) worden genoemd en het is aan jou om te bepalen voor welke je kiest. Ubuntu is verreweg de meest populaire desktop-distro. Maar Zorin OS en Elementary OS zijn een goede plek om te beginnen voor beginners, maar als je eenmaal de basis hebt begrepen, voel je dan vrij om de voor- en nadelen van enkele anderen te verkennen.

Waarom kiezen voor Linux?

1. Je hoeft Windows (of OS X) niet te dumpen
Je hoeft Windows (of macOS) niet vaarwel te zeggen om Linux eens te proberen - Linux kan heel goed draaien op een dual-boot-systeem of zelfs rechtstreeks vanaf een USB-station. Volg de instructies op de website van de Linux-distributie om aan de slag te gaan: je hebt een lege dvd of een USB-stick van minimaal 2 GB nodig en het installatieproces is heel eenvoudig.

Het voordeel van het gebruik van een USB-drive of dvd is natuurlijk dat uw bestaande besturingssysteem onaangetast blijft. Aan de andere kant zullen de prestaties en het reactievermogen niet zo goed zijn, en je bent beperkt in termen van sommige systeembewerkingen..

2. Het is eenvoudig in te stellen

In het verleden was het installeren van software en populaire codecs op Linux lastig voor de minder technisch onderlegde mensen, maar dat is niet langer het geval. Ubuntu vraagt ​​u bijvoorbeeld om codecs voor veelgebruikte audio- en videoformaten te downloaden met een enkel selectievakje, en op de meeste moderne systemen kunnen onmiddellijk beschikbare wifi-netwerken worden geïdentificeerd en er verbinding mee worden gemaakt.

Hoewel het waar is dat doorgewinterde Windows- en Mac OS X-gebruikers af en toe verbijsterd zijn over hoe ze iets moeten doen, is dat te verwachten bij het schakelen tussen besturingssystemen van welke smaak dan ook, en er is altijd voldoende ondersteuning beschikbaar op internet. De meeste gebruikers zullen binnen een paar minuten aan de slag gaan en met plezier genieten van Linux.

3. Alles wat je nodig hebt is inbegrepen

Ubuntu wordt compleet geleverd met Firefox voor surfen op het web, Thunderbird voor e-mailen en LibreOffice voor het maken van documenten, spreadsheets en presentaties. Andere gratis en open source applicaties zoals GIMP (beeldbewerking), Evolution (de Linux-versie van Outlook) en Kodi (home theater en mediabeheer) zijn slechts een paar klikken verwijderd.

Andere bekende apps met Linux-versies zijn Google Chrome, Plex, VLC Player, Slack, Dropbox, Skype en Spotify. En vergeet niet al die programma's die nu in een browser draaien, van de online versies van Microsoft Office tot Google Play Music. Als er een Windows-programma is dat u echt mee moet nemen, probeer Wine dan eens.

4. Het is erg veilig

Er is een relatief klein aantal mensen dat Linux als desktop-besturingssysteem gebruikt, wat betekent dat een relatief klein aantal hackers het wil exploiteren, maar naast de onbewerkte cijfers is Linux een ongelooflijk veilig besturingssysteem om te draaien. Het is vanaf het begin ontworpen om veilig te zijn, van de standaardprivileges die aan gebruikers worden gegeven tot de manier waarop Linux-code wordt ontwikkeld en onderhouden.

Linux kan crashen en worden blootgesteld zoals elk ander besturingssysteem dat er is, maar het feit dat er maar weinig malware op het platform zal draaien en de schade die ze aanrichten beperkter zal zijn, betekent dat het een solide keuze is voor beveiligingsbewusten. Het is ook minder waarschijnlijk dat het wordt belast door een opgeblazen gevoel en kruipende traagheid van het systeem dan zijn meer bekende rivalen.

5.  Je ondersteunt open source en gratis software

Linux is meer dan een besturingssysteem, het is een filosofie. Niet alleen is de software gratis (zoals bijvoorbeeld Google Chrome), maar de broncode is open en gratis (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Google Chrome). Je gebruikt het OS en de meegeleverde software geheel gratis, maar bekijkt ook de code en brengt daar wijzigingen in aan, mocht je daar zin in hebben.

Wanneer u Linux gebruikt, ondersteunt u een wereldwijde gemeenschap van miljoenen die zich inzetten om software gratis te installeren en te gebruiken. Die filosofie heeft bijgedragen aan innovatie op het web en in Windows en OS X, evenals Linux zelf, en als je verder wilt duiken in softwareontwikkeling, is Linux een geweldige plek om te beginnen.

6. Systeemprestaties

Linux-aangedreven pc's zijn veel sneller dan Windows. De belangrijkste reden waarom Linux een lichtgewicht systeem is en Windows vol zit met veel onnodige software. Veel systemen die op de achtergrond draaien, maken je Windows-pc traag.

Een andere reden is dat bestandssystemen beter georganiseerd zijn in Linux. Bestanden bevinden zich in brokken die dichter bij elkaar liggen, waardoor lezen en schrijven veel sneller gaat dan Windows.

Dat is de reden dat de meeste cloudsystemen op Linux draaien. Zelfs Microsoft zelf draait Linux om Microsoft Azure uit te voeren.

7. Linux kan bijna overal draaien

Je kunt Linux gebruiken van supercomputers tot gameconsoles, smart-tv's, smartwatches, auto-infotainmentsystemen, vluchtentertainmentsystemen, zelfrijdende auto's, nucleaire onderzeeërs en nog veel meer. NASA vertrouwt sterk op Linux voor gegevensoverdracht van satellieten en telescopen.

8. Taakautomatisering

Door taken te automatiseren kan men efficiënter werken, wat het leven makkelijker maakt. Bash-shellscripting komt niet standaard met Windows en je moet software van derden installeren om het op een lelijke manier te laten werken. Ervaren Linux-gebruikers schrijven één ding niet twee keer omdat Linux zich uitstekend leent voor taakautomatisering.

 

 

Ik wil Mini PC of laptop met linux configureren:

SKIKK is een van de weinige computer merken waar je een laptop of mini PC kunt configureren én er ook nog Linux op kunnen laten installeren. Je kunt bij ons kiezen voor Ubuntu, Zorin OS, Ubuntu Studio, Elementary, KDE Neon, etc.

 

Laptops met Linux

Mini PC's met Linux