Windows Sun Valley: Wat is er nieuw?

pubblicato su 07 juni 2021

Een ontwerpvernieuwing, nieuwe functies en een poging om Windows weer in de schijnwerpers te zetten.

Microsoft werkt momenteel aan een grote update voor Windows die naar verwachting later dit jaar beschikbaar komt, mogelijk als de volgende generatie Windows 11, die een vernieuwd ontwerp en nieuwe functies met zich meebrengt die de workflow van de gebruikers moet verbeteren en nog veel meer. De UI-inspanning heeft de codenaam Sun Valley, gebaseerd op de Cobalt-release. Microsoft wil de desktop en laptops nieuw leven inblazen en Sun Valley is waar het allemaal begint.

Microsoft heeft aangekondigd dat het op 24 juni een "what's next for Windows"-evenement zal houden, waar we denken dat het Sun Valley zal aankondigen en de volgende generatie Windows aan de wereld zal onthullen. Dus beschouw dit als een voorproefje van enkele van de dingen waar Microsoft werkt aan deze grote release van Sun Valley.

 

 

Een grote UI-vernieuwing

Een van de doelstellingen van Microsoft met Sun Valley is om de gebruikersinterface van Windows een beetje op te frissen. Dit omvat het afronden van hoeken op knoppen, app-vensters en shell-elementen zoals het menu Start en het Actiecentrum, het maken van verouderde interfaces zoals Verkenner, Bestandseigenschappen en kopieerdialogen consistenter met moderne interfaces in Windows, en het opschonen van delen van het besturingssysteem om een eenvoudigere, slankere gebruikerservaring te creëren die geschikt is voor de modernere workflows van vandaag.

Intern heeft Microsoft deze inspanning beschreven als het "nieuw leven inblazen" van het Windows-bureaublad. Extern kondigde Microsoft vorig jaar aan dat het in het tijdsbestek van 2021 zou "herinvesteren" in Windows 10. Vacatures op de carrièrewebsite van Microsoft hebben ook plannen beschreven om de Windows-gebruikerservaring te "verjongen".

Dus: nieuw leven inblazen, opnieuw investeren en verjongen. Dat is wat Microsoft wil leveren met Windows 10 Sun Valley.

Bron: Windows Central

 

SKIKK heeft gehoord dat Microsoft werkt aan een bijgewerkte taakbalk met een gecentreerd ontwerp voor vastgezette / draaiende apps. De taakbalk is ook een beetje groter en we hebben gehoord dat Microsoft ook van plan is om het systeemvak op te schonen en het gebruik met aanraking gemakkelijker te maken. Ik weet ook dat Microsoft werkt aan het afronden van "scherpe" elementen van de Windows-gebruikersinterface, zoals de hoeken rond het Start-menu, contextmenu's, springlijsten en knoppen.

Naast de afronding van het ontwerp van het bestaande Startmenu, werkt Microsoft ook aan een gloednieuwe lay-out van het Startmenu die uniek zal zijn voor Sun Valley. Ik begrijp dat dit niet alleen het Windows 10X Start-menu is dat eenvoudig is overgezet naar Windows 10, maar eerder een bijgewerkte versie ervan die is aangepast voor desktop.

Dit nieuwe Start-menu heeft een gecentreerd ontwerp met een raster van apps, recente documenten en uw gebruikersnaam/pictogram, afsluitopties en snelkoppelingen naar de Verkenner onderaan. Het heeft ook een knop "alle apps" in de rechterbovenhoek die je naar een aparte lijst met apps brengt.

De menu's Start, Action Center en Jump List worden visueel gescheiden van de taakbalk, volgens een vergelijkbare ontwerptrend die te vinden is op Windows 10X.

Bron: Zac Bowden

 

De meeste in-box-apps krijgen ook een ontwerpvernieuwing, inclusief de app Windows-instellingen. We hebben al gezien dat Alarms & Clock is bijgewerkt met een nieuw ontwerp, en ik heb gehoord dat de meeste andere in-box-apps hetzelfde pad zullen volgen en zullen worden bijgewerkt met behulp van de nieuwe WinUI-ontwerptoolset van Microsoft.

 

Bron: Windows Central

Wij verwachten ook dat we nieuwere, gestroomlijnde animaties gaan zien die de ervaring vloeiender maken. Windows 10X heeft al vloeiende animaties, dus ik zou verwachten dat de meeste, zo niet al die animaties ook naar het bureaublad van Windows 10 komen.

 

Nieuwe OS-functies

Bron: Microsoft

Naast UI-updates is Microsoft ook van plan om nieuwe functies in de Windows-gebruikerservaring te introduceren die de productiviteit van mensen in hun workflows zullen verbeteren. We hebben al een aantal nieuwe functies gezien, waaronder de nieuwe "nieuws en interesses"-widget in de taakbalk, maar er komen er nog veel meer aan.

Microsoft is van plan om een nieuwe grafiek voor het batterijgebruik toe te voegen aan de app Instellingen, waarin wordt uitgelegd welke apps in een bepaald uur het meeste stroom verbruikten en hulpmiddelen biedt om te voorkomen dat ze uw batterij in de toekomst leegmaken.

 

Bron: Mockup door Windows Central om bronnen te beschermen.

 

Er is ook een nieuwe functie waarmee u Microsoft Edge-tabbladen kunt scheiden van app-vensters in de weergave Snap Assist, waardoor het gemakkelijker wordt om de gewenste inhoud te ordenen, te vinden en vast te leggen. Dit is handig voor degenen die veel tabbladen en apps tegelijk hebben geopend en zich misschien niet herinneren welk tabblad in welk browservenster is geopend.

Er is mij ook verteld dat Snap Assist een update krijgt om het betrouwbaarder te maken bij het koppelen van en naar een groter scherm, waarbij nu wordt onthouden welke apps waar zijn vastgeklikt in plaats van te vergeten wanneer je verbinding maakt of loskoppelt. Microsoft werkt ook aan een nieuw vervolgkeuzemenu dat verschijnt wanneer je de muisaanwijzer over vensterbesturingselementen beweegt waarmee je apps aan beide kanten van het scherm kunt vastklikken zonder de hele app naar de rand van je scherm te slepen.

Ik heb gehoord dat Microsoft een nieuwe "dashboard"-functie bouwt die mogelijk in het Taakweergave-gebied staat, die u een overzicht geeft van alles wat er met uw Microsoft- of bedrijfsaccount gebeurt, inclusief aankomende agenda-afspraken, recente documenten in Office , e-mails, taken en ander nieuws en interesses met betrekking tot uw netwerk.

Er is ook een nieuw "Widgets"-paneel met nieuws van MSN, evenals de laatste weersinformatie, sportklassementen en meer.

Expressieve invoermethoden zoals spraak en pen zijn ingesteld om ook nieuwe updates te ontvangen. Er is een nieuwe gebruikersinterface voor stembesturing die veel schoner is, met afgeronde hoeken en dergelijke. Pengebruikers krijgen ook een bijgewerkte, speciale contextmenu-interface die verschijnt bij gebruik van Windows met een pen-randapparaat.

 

Bron: Windows Central

 

Wanneer komt het?

Microsoft hoopt Sun Valley in de herfst van dit jaar op te leveren. We hebben gehoord dat het in oktober zal worden uitgerold, waarschijnlijk onder een nieuw Windows-merk zoals 'Windows 11'. Windows Insiders zullen in de zomer beginnen met het zien verschijnen van Sun Valley-bits.