Verschil tussen USB-C en Thunderbolt 3

Veröffentlicht auf 04 maart 2020

USB-C en Thunderbolt 3

In 2015 werden er twee nieuwe aansluitingen geïntroduceerd USB-C en Thunderbolt 3.
Op het eerste oog lijken deze twee aansluitingen hetzelfde, maar niets is minder waar. Wij leggen je graag uit wat het verschil is en wat je er precies mee kan!

Wat is USB-C?

USB-C is een multifunctionele aansluitmogelijkheid om apparaten met elkaar te verbinden om data en/of videosignalen uit te wisselen. Met USB-C kun je allerlei randapparatuur zoals bijvoorbeeld een externe HD, SSD-schijf, printer of beeldscherm verbinden. Dit doe je door middel van een kabel met USB-C connector.

USB-C is gemaakt voor universeel gebruik, mits je de juiste USB-C-kabel en/of adapter gebruikt. Afhankelijk van wat voor soort apparaat je wilt aansluiten, kies je de kabel met de juiste connectors. Zo zit er altijd aan minstens één kant van de kabel een USB-C connector, die je op je SKIKK computer aansluit. Aan de andere zijde van de kabel kan dan bijvoorbeeld een reguliere USB-A connector zitten of ook een USB-C connector. Ook kan je USB-C adapters aansluiten met aan de andere zijde bijvoorbeeld een DisplayPort-, HDMI- of VGA-aansluiting. Zo kan je meerdere soorten displays aansluiten op je SKIKK computer.

Daarnaast kan je apparaten via de USB-C aansluiting ook gemakkelijk opladen. Dit gaat bovendien nog eens extra snel wanneer het apparaat snelladen ondersteunt via het USB Power Delivery protocol (USB PD). Voorwaarde is wel dat je een lichtnetadapter en USB-C kabel gebruikt die beide USB PD ondersteunen. Momenteel ondersteunen voornamelijk mobiele telefoons dit.

Wat kun je met USB-C op SKIKK computers?

Gebruik je de juiste USB-C-kabel en/of adapter, dan kun je diverse randapparatuur aansluiten op jouw SKIKK. Ook sluit je gemakkelijk verschillende kabels of een hub aan om bijvoorbeeld jouw externe HD of SSD-schijf, SD-kaart, ethernet-kabel, HDMI-beeldscherm en USB-A- , Micro-B- en Mini-B-apparatuur te verbinden met je persoonlijke SKIKK computer.

Extra bijzonder is dat USB-C ondersteuning biedt voor de videosignalen van 4K‑ en 5K-displays1, zodat jouw werk pas echt van het scherm af spat. Daarnaast is het mogelijk om displays met verschillende soorten connector aan te sluiten met de juiste kabel en/of adapter, zoals (Mini) DisplayPort-, HDMI- en VGA-displays.

Wat is Thunderbolt 3?

Thunderbolt 3 is - net als USB of DisplayPort - een protocol om apparaten met een zeer hoge snelheid data of videosignalen met elkaar te laten uitwisselen. Thunderbolt 3 kan worden toegepast bij kabels en apparaten met een USB-C connector (let op het Thunderbolt 3-symbool). Deze technologie wordt gebruikt om data, video- en audiosignalen met een snelheid tot 40Gbps over te zetten. Dat is maar liefst vier keer zo snel dan wanneer je dit met het USB 3.1-protocol doet, of zelfs 80 keer sneller dan USB 2.0! Het overzetten van hele grote bestanden, zoals films met 4K resolutie, wordt daarmee kinderspel. Waar je met USB soms wel meer dan 10 minuten moest wachten, is dit met Thunderbolt 3 een kwestie van minder dan een minuut.

Via een Thunderbolt 3-kabel kun je randapparatuur zoals externe HD's en SSD-schijven, printers en 4K en/of 5K-beeldschermen op je SKIKK aansluiten. Ook kan je andere apparaten met je SKIKK verbinden. Dit doe je door middel van een Thunderbolt 3-kabel (deze heeft altijd een USB-C aansluiting), die je kan herkennen aan de bliksemschicht die erop afgebeeld staat. Ook Thunderbolt 3 is geschikt voor universeel gebruik, mits je de juiste kabels en/of adapters gebruikt.

Let op: Alhoewel de Thunderbolt 3-kabel er - op de bliksemschicht na - hetzelfde uitziet als een standaard USB-C kabel zonder Thunderbolt 3 ondersteuning, kan deze alleen worden aangesloten op Thunderbolt 3-apparaten. Een Thunderbolt 3-kabel kan dus niet worden aangesloten op USB-C apparartuur zonder Thunderbolt 3.  Bijvoorbeeld de SKIKK Green 14 en SKIKK Green 15  hebben in tegenstelling tot SKIKK Air 2 geen Thunderbolt 3, maar een standaard USB-C-aansluiting.

Verschil tussen Thunderbolt 3 en USB-C

Thunderbolt 3 is een protocol voor dataoverdracht; USB-C is de benaming voor de connector van de kabel en het apparaat. Een Thunderbolt 3-kabel of apparaat heeft wel altijd minimaal één USB-C connector, maar een USB-C kabel of apparaat ondersteunt lang niet altijd ook het Thunderbolt 3-protocol. Het hangt er maar net vanaf welke protocollen door de USB-C kabel en het USB-C apparaat ondersteund worden. Dit kan bijvoorbeeld alleen USB zijn, maar ook tegelijkertijd DisplayPort (displays aansluiten) en/of het USB Power Delivery protocol (snelladen).

USB ondersteuning in USB-C kabels
Let erop dat het per USB-C kabel kan verschillen welk type USB er ondersteund wordt. Een USB-C kabel kan bijvoorbeeld alleen USB 2.0 ondersteunen (tot 480Mbps), waar een andere kabel bijvoorbeeld USB 3.1 ondersteunt waarmee deze tot 20 keer zo snel is als een USB-C kabel met alleen USB 2.0. Apparaten met een USB 3.1 aansluiting zijn wel te gebruiken met een USB 2.0 of 3.0 kabel, maar dan met de maximale snelheid van de gebruikte kabel.

Wat kun je met Thunderbolt 3?

Gebruik je de juiste kabel en/of adapter, dan kun je diverse randapparatuur aansluiten op jouw SKIKK met Thunderbolt 3, zoals de SKIKK Air 2. Draag zo met behulp van een externe SSD-schijf met Thunderbolt 3-aansluiting tot wel 40 Gigabit (= 5 GB) per seconde over van- en naar- jouw SKIKK. Zo kost het minder dan één minuut om 14 uur HD-video, 25.000 foto’s of 10.000 muzieknummers over te zetten.

Daarnaast is het mogelijk om zonder moeite meerdere beeldschermen tegelijkertijd aan te sluiten op je SKIKK om een fantastisch werkstation te creëren en laad jij jouw andere apparaten binnen no-time op. Ook sluit je jouw randapparatuur met USB-A, Micro-B en Mini-B aan met behulp van de juiste USB-C kabel.

Hoe herken je een Thunderbolt 3- en USB-C kabel en poort?

Een Thunderbolt 3-kabel heeft dus dezelfde connector als een standaard USB-C-kabel, maar de Thunderbolt 3-kabel heeft op de connector een bliksemschicht afgebeeld staan. Ook staat er naast de Thunderbolt 3 ingang (poort) een bliksemschicht afgebeeld.

Ik wil graag meer USB-C of Thunderbolt apparaten aansluiten dan ik aan poorten beschikbaar heb, wat nu?

Hievoor kun je Dockingstations aanschaffen, deze maakt van 1 poort, meerdere poorten en aansluitingen. Je vindt alle dockingstations voor SKIKK computers op onze website onder "Accessoires"1. Ondersteuning is afhankelijk van het type SKIKK computer. Op sommige SKIKK computers kunnen simultaan twee 4K-displays worden aangesloten of een 5K-display, waar dit op andere modellen slechts één 4K-display is en er geen ondersteuning is voor een 5K-display. Check de specificaties op onze productpagina's voor compatibiliteit e/of neem contact op met onze klantenservice.