Microsoft Clippy is terug en net zo nutteloos

Veröffentlicht auf 22 november 2019

Microsoft Clippy is terug, en  net zo nutteloos als je gewend was.

Wie kent hem niet, Clippy, de zeer aanwezige assistent van Microsoft? De irritante assistent is inmiddels al jaren met pensioen. Desondanks heeft een programmeur besloten de assistent weer tot leven te brengen. 

In de jaren ’90 waren er weinig computers waar hij niet op te vinden was: Clippy, ook wel Clippit, oftewel de virtuele paperclip van Microsoft. De paperclip kwam te pas en te onpas tevoorschijn om je tips te geven bij een Microsoft-programma. “Ik zie dat je een brief aan het schrijven bent, wil je daarbij hulp?” was bijvoorbeeld een vraag van hem.

Pensioen

In 2001 besloot maker Microsoft de virtuele assistent Clippy, ook wel ‘agent’ genoemd, niet meer te gebruiken. Dat was voor veel mensen een enorme opluchting. Desondanks blijkt de wereldbekende paperclip een nostalgische waarde te hebben gekregen. Programmeur Devran “Cosmo” Ünal, senior product engineer bij de lenzenmaker Zeiss, miste Clippy ook. Hij heeft hem daarom teruggehaald.

En was Clippy in de jaren ’90 al vrij nutteloos, hij is nu nog zinlozer dan ooit!

De assistent van Microsoft is er voorlopig alleen op de Mac beschikbaar, maar een Windows-versie is ook in de maak. Nadat je Clippy geïnstalleerd hebt, doet hij niks anders dan overal op je scherm zichtbaar zijn. Je kan wel de opdracht geven om een animatie af te spelen, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Verwacht dus geen hulp van ’s werelds bekendste paperclip. Overigens zijn ook de assistenten Links (de poes) en Merlin (de tovenaar) beschikbaar om je te helpen met… absoluut niets.

Clippy Nostalgie

Heb je na het installeren van Clippy op je mac, computer of laptop nog steeds niet genoeg van de paperclip? Op YouTube staat een documentaire van ruim een uur over het ontstaan en de ondergang van de overbekende virtuele paperclip.