SKIKK Green 14 Review

Veröffentlicht auf 06 augustus 2019

Samengevat

De SKIKK Green 14 heeft een 14"-scherm en een gewicht van 1 kilogram. Dat is uitzonderlijk licht voor een laptop van dat formaat. De prestaties van de cpu hadden beter gekund en er is maar 1 slot voor maximaal 16GB geheugen. Daar staat tegenover dat het scherm helder en scherp is en de maximale accuduur met 11 uur in MobileMark 2014 hoge ogen gooit. In de pratijk kan dit door gebruik minder zijn, bij het bekijken van YouTube videos over WiFi in baterij besparings modus haalden wij toch makkelijk de 7 tot 9 uur. Er is een m2-slot vrij, zodat er ook nog een extra ssd kan worden toegevoegd. De laptop is een uitkomst voor mensen die een relatief compacte laptop met een zo laag mogelijk gewicht zoeken.

 

 

 

Pluspunten
•    Weegt minder dan een kilogram
•    Vrij m2-slot
•    Zeer goede accuduur, en daardoor beter voor het mileu.
•    Mileu vriendelijke super magnesium behuizing.
•    100% Recyclebare behuizing

Minpunten
•    Andere laptops met zelfde cpu zijn sneller
•    Kaartlezer ontbreekt
•    Geen WiFi 6 ondersteuning

Iedere laptopfabrikant heeft tegenwoordig wel een dun en licht model in het aanbod. Voor mensen die hun laptop dagelijks meenemen, maakt een paar honderd gram een groot verschil. SKIKK is er onlangs in geslaagd een laptop met een 14"-scherm te bouwen met een gewicht van een kilogram. Hoe SKIKK dat voor elkaar heeft gekregen en waar je op inlevert, lees je in deze review.
Een van de dingen die SKIKK heeft gedaan, is gebruikmaken van een magnesiumlegering voor de behuizing. Magnesium is nog lichter dan aluminium en sterker dan staal. Dat heeft tot gevolg dat de laptop zeer stevig aanvoelt en tegen een flinke stoot lijkt te kunnen.

 

Als je de laptop openklapt, blijkt het scherm bijna helemaal door te kunnen draaien totdat nog maar een hand verwijderd is van de tafel. Doe je dat, valt op dat de laptop toch zeer stabiel blijft staan en de gewichtsverdeling goed ontworpen is. Til je de laptop voor de eerste keer op, dan voelt het in eerste instantie aan alsof je een mock-upmodel zonder interne hardware vasthoudt, want de laptop is ongeveer een derde lichter dan de afmetingen je doen verwachten. Een uitkomst voor mensen die prijs stellen op het gewicht van een 12"-laptop, maar dan met een 14"-scherm.


Voor randapparatuur heeft SKIKK de aansluitingen mooi verdeelt over zowel links als rechts. Rechts vind je de oplaad aansluiting en de HDMI, USB 3.1 (Gen 1)  en USB-C (Gen 1) poorten.  Links vindt je de Kensington Lock, RJ45 Ethernet aansluiting, USB 3.1 (Gen 1) en USB 2.0 poorten en natuurlijk de 3.5 mm Audio Out & Mic in.

De maximale snelheid van de usb-c-aansluiting is 5Gbit/s. Een kaartlezer, in welke vorm dan ook, ontbreekt helaas.

Scherm met ultra smalle omlijsting

Haal meer uit je kijkbeleving en focus je aandacht met een minimale omlijsting en een maximaal  schermoppervlakte.Uitgerust met een Full HD 1920 x 1080 IPS-paneel, kun je consistente en nauwkeurige kleuren uit alle zichthoeken verwachten. In tegenstelling tot standaardpanelen, verlichten IPS-panelen niet en vertonen ze geen resolutieproblemen bij het afspelen van snelbewegende video's. Zo kun je ook onderweg genieten van de nieuwste films of Netflix series.

Quick Charge Technology

Sneller opladen dan ooit tevoren dankzij de Quick Charge Technology

Toetsenbord en touchpad

Hoewel licht, is de SKIKK Green 14  niet overdreven dun en dus heeft SKIKK er een 'normaal' membraam toetsenbord met 1.4 mm travel in kunnen monteren. Daardoor kun je de hoeveelheid travel verwachten die bij een gemiddelde 15"-laptop hoort en uiteraard is het toetsenbord voorzien van achtergrondverlichting. Die verlichting is in 3 standen dimbaar. Het toetsenbord voelt zeer fijn aan voor zo'n compacte laptop. De touchpad is kwa formaat wat bij deze laptop past, en voelt hoogwaardig aan.

Beeldscherm

De SKIKK Green 14 is voorzien van een 60 Hz. Full HD LED scherm met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels en een grote kijkhoek.

•    Schermdiagonaal: 14"
•    Paneeltype: LED paneel
•    Refresh rate: 60Hz
•    Beeldschermcoating: Mat
•    Beeldscherm - Kleurgamma: 72% NTSC
•    Beeldscherm Backlight: Direct-led
•    Beeldscherm - HDR: Geen HDR
•    Beeldscherm - Helderheid (nits): to 300 cd/m²
•    Beeldscherm - Contrast: 700:1
•    Beeldscherm - Respsonse Tijd: 14 ms
•    Beeldscherm - Pixel Pitch: 0.0259 mm²
•    Beeldscherm - Pixel Density: 157 ppi

Standaard SN500 250GB SSD

De SKIKK Green 14 is standaard voorzien van de Western Digital SN500 250GB NVMe SSD. Momenteel is de Western Digital WD Blue SN500 een zeer aantrekkelijke nieuwe optie op de markt voor wie een snellere dan sata ssd zoekt, zonder meteen het hele spaarvarken stuk te moeten slaan. Alleen gebruikers die intensief werken met Photoshop en/of After Effects - en dan hebben we het dus over (semi-)professionele gebruikers - raden we aan om meer te investeren en te kiezen voor een Samsung 970 EVO, want in die tests blijft de Western Digital ssd wat achter. Voor veruit de meeste andere toepassingen is hij een van de snelste of de snelste in zijn prijsklasse, en daarmee een regelrechte aanrader.

Standaard Specificaties

De SKIKK Green 14 die wij hebben getest, is de goedkoopste standaard uitvoering, die op het moment van dit schrijven 829 euro kost en voor dat geld een Core i5-processor, 16GB geheugen en een snelle NVMe 250GB-ssd biedt. Er is ook een Core i7-uitvoering beschikbaar met met  ook standaard 16GB werkgeheugen en een ssd van 250GB.  De laptops zijn volledig configureerbaar, dus liever je eigen SSD of een andere laten plaatsen is mogelijk tijdens het bestel proces. Beide versies zijn te krijgen in 'Gun Metal Black', zoals het model in deze review. In de nabije toekomst komt ook een 15" variant beschikbaar.

Het super-lichte, super-sterk, mileu-vriendelijke super-metaal

Magnesium is het lichtste structurele metaal en is overvloedig verkrijgbaar in de aardkorst en in het zeewater (het is het negende meest voorkomende element in het universum op basis van massa). Magnesium is het derde meest gebruikte structurele metaal, gevolgd door staal en aluminium. Met een dichtheid van ongeveer een vierde van staal en twee derde van aluminium biedt magnesium uitstekende mogelijkheden voor lichtgewicht toepassingen in het transport (land, lucht en zee), elektrisch gereedschap en 3C (computer-, communicatie- en consumentenproducten) industrieën. Met een modulus in de buurt van die van menselijke botten en unieke bio-resorbeerbaarheid in het menselijk lichaam, is magnesium ook in opkomst als een biomedisch materiaal.

Waar wordt magnesium gevonden?

Magnesium wordt geproduceerd uit zeewater, pekels en magnesiumhoudende mineralen, die onbeperkte reserves bieden. Vanwege het wijdverspreide natuurlijke voorkomen en de manier waarop het wordt geoogst en verwerkt, wordt magnesium beschouwd als het meest milieuvriendelijke en duurzame metaal ter wereld. Magnesium kan 100% gerecycled worden en lost in het mileu op natuurlijke wijze op, waardoor er geen spoor achterblijft.

De voordelen van magnesium

100% recyclebaar
75% lichter dan staal
50% lichter dan titanium
33% lichter dan aluminium

Het lichtste structurele metaal, magnesium heeft een dichtheid die slechts iets hoger is dan die van kunststoffen en glas / koolstofvezel versterkte polymeren.

  • Het is het lichtste van alle structurele metalen.
  • Het bezit een hoge slagvastheid.
  • Het heeft een hoge sterkte-gewichtsverhouding.
  • Het kan in netvorm gegoten worden (betere gietbaarheid dan aluminium).
  • Het heeft een zeer hoge specifieke stijfheid.
  • Het biedt een zeer effectieve afscherming van elektromagnetische interferentie zonder filters.
  • Het heeft een uitstekende warmteafvoer. Dunwandige componenten optimaliseren de warmteoverdracht effectiever dan aluminium en kunststof.
  •  Het heeft een van de laagste carbon footprints in de hele keten ten opzichte van elk constructiemateriaal.

 

Eind oordeel & Verkrijgbaarheid

De SKIKK Green 14 heeft een dikke 8 verdiend en is verkrijgbaar bij SKIKK en haar exclusieve dealer netwerk.

SKIKK Green 14 op SKIKK.eu