Hoeveel opslagruimte heb ik nodig in mijn laptop?

Geplaatst op 30 april 2019

Wanneer je een laptop wil kopen, is het handig jezelf af te vragen hoeveel opslag je nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld heel veel bestanden, foto’s of films? Dan wil je veel opslagruimte zodat je al die data bewaart. Maar hoeveel ruimte heb je nodig voor wat voor soort bestanden? Dat en meer leg ik je in dit artikel uit.

Hoeveel bestanden wil je opslaan?

Om te bepalen hoeveel opslag je nodig hebt, is het handig jezelf af te vragen wat voor data je wil opslaan. Foto’s, games en films nemen bijvoorbeeld meer ruimte in dan muziek of tekstbestanden. Het is daarom ook aan te raden om te kiezen voor minimaal 2 TB aan opslag wanneer je veel films en andere grote bestanden hebt of wil opslaan. Bewaar je voornamelijk tekstbestanden en af en toe wat afbeeldingen, dan heb je voldoende aan 1 TB opslag.

 

Hoeveel data bewaar je op hoeveel TB?

1 TB 2 TB 3 TB 4 TB
100 FHD films 200 FHD films 300 FHD films 400 FHD films
20.400 hoge resolutie foto's 40.800 hoge resolutie foto's 61.200 hoge resolutie foto's 81.600 hoge resolutie foto's
17.000 uur muziek 34.000 uur muziek 51.000 uur muziek 68.000 uur muziek

 

SSD of HDD: 

welke wil je hebben?Wat opslagmedia betreft zijn er voor laptops harde schijven en SSDs. Het voordeel van SSD schijven is dat ze tot wel 10 keer sneller bestanden uitlezen dan een harde schijf, stiller zijn en slijtvaster. Wel zijn SSD schijven met veel opslagcapaciteit tegenwoordig nog relatief duur ten opzichte van een harde schijf. Heb je dus veel ruimte nodig en een beperkt budget, dan is een harde schijf in de meeste gevallen het goedkoopste alternatief voor je laptop. Kies anders voor een SSD.

SSD + HDD combo: het beste van 2 werelden

Veel laptops zijn tegenwoordig uitgerust met een SSD en een HDD combo. Hierdoor heb je een SSD schijf voor het snel opstarten van je belangrijkste programma's en bestanden, terwijl de HDD veel ruimte biedt voor de rest van je data. Op deze manier profiteer je van het beste van 2 werelden in je laptop

Conclusie

Wanneer je vooral tekstbestanden gaat bewaren en foto’s, dan volstaat 1 TB aan opslagruimte. Wil je echter veel films, games en andere grote bestanden bewaren op je pc, dan is het verstandig om minimaal 2 TB aan opslagruimte te reserveren op je laptop. Zo kan je voorlopig vooruit zonder dat je laptop vol dreigt te raken. En wil je vooral heel snel bestanden laden vanaf je laptop, ga dan voor een SSD in plaats van een HDD.