De opkomst en ondergang van Netscape (en de opkomst van Mozilla)

Geplaatst op 13 mei 2022

Vóór Netscape, vóór het internet, waren er online diensten. Deze waren grotendeels op tekst gebaseerd en moeilijk om doorheen te komen. Ze waren eigendom van en als je er een had, kon je niet praten met iemand die een andere had. America Online (AOL) was een van die vroege diensten, en ik breng ze naar voren omdat ze later belangrijk zullen zijn.

Begin jaren negentig stelden onderzoekers van CERN in Zwitserland een radicale manier voor om mensen met elkaar te laten communiceren. Het internet bestond al sinds het einde van de jaren zestig in universiteiten en overheidsinstellingen, maar het was moeilijk te vinden wat je zocht. Sir Tim Berners-Lee en anderen creëerden een systeem dat tegenwoordig zo eenvoudig lijkt, maar nog nooit op de schaal was uitgevoerd.

Het oorspronkelijke World Wide Web-project bestond uit twee basisideeën. De eerste was dat elke computer kon worden gelokaliseerd met behulp van een Universal Resource Locator (URL) die uit platte tekst bestond. De tweede was dat je een eenvoudige taal kon gebruiken die dingen op het scherm weergaf en je een muis kon laten gebruiken om naar andere servers te navigeren. Hoe simpel dit ook klinkt, het heeft de wereld veranderd. De eerste webpagina is nog online, en je kunt hem hier zien: https://www.w3.org/History/19921103-hypertext/hypertext/WWW/TheProject.html

De opkomst van Netscape

1995 was het jaar waarin internet en het World Wide Web van het obscure rijk van technofielen en academische onderzoekers een begrip werden, het jaar waarin het web van vage en verre nieuwsgierigheid veranderde in een fenomeen dat de manier waarop mensen werken zou veranderen, winkelen, leren, communiceren en communiceren.

Netscape Communications Corporation, een startup in Silicon Valley in Californië die een grafische webbrowser maakte met de naam Netscape Navigator. Netscape was meteen een succes, zo niet in het maken van winst, dan wel in het aantrekken van de goodwill van miljoenen nieuwe webgebruikers. De bepalende en meest kleurrijke figuur van Netscape was de medeoprichter, Marc Andreessen, een programmeur met een behendige geest die snel, overtuigend en schijnbaar non-stop praatte. Andreessen werd in 1995 24 jaar; hij was nog geen twee jaar van de universiteit en had niet alle attributen en eigenaardigheden van het studentenleven van zich afgeworpen. Hij werkte tot laat, stond laat op en zou Microsoft de stuipen op het lijf jagen.

Het verhaal van Netscape

Je kunt meer te weten komen over het verhaal van Netscape, evenals de erfenis van zijn makers, met deze video: